La flagget vaie på 17. mai!

17 mai er Norges nasjonaldag og en av de største festdagene vi har i landet vårt. Det hele starter med flaggheisingen om morgenen, der det norske flagget vaier høyt og stolt for å markere starten på en dag full av feiring og glede. Men vet du egentlig hva som ligger bak flagget og hva det symboliserer? I dette innlegget skal vi ta en nærmere titt på 17 mai flagg og alt det står for.

17 mai flagg – Historien bak flagget

Norges flagg ble designet av den danske kunstneren Peter Andreas Munch i 1821. Han ville skape et flagg som kunne representere både Norge og Sverige, som på den tiden var en union. Munch valgte da å bruke det gamle norske flagget fra 1280, som hadde en rød løve på gult bunn, og la til en blå kors-formet ramme rundt. Den blå fargen skulle representere Sverige, mens den røde og gule fargen skulle symbolisere Norge. Da unionen ble oppløst i 1905, ble Norges flagg gjort til landets offisielle flagg.

Hva betyr fargene?

De tre fargene i Norges flagg har alle en symbolsk betydning. Rødt representerer mot, lidenskap og kraft. Gult står for sol, varme og glede. Mens den blå fargen symboliserer havet og friheten som kommer med det å seile på åpent hav. Mange tror også at den blå fargen representerer Sverige og det unionsbåndet som en gang eksisterte mellom de to landene.

17 mai flagg – Flaggets utforming

Norges flagg har en helt spesiell utforming, med en lang og smal figur som gjør at det flagger fantastisk i vinden. Flaggets bredde skal være 1/3 av lengden, og korset skal være plassert slik at det røde feltet til enhver tid skal utgjøre 2/5 og det blå korset 1/5 av flaggets bredde. Det hvite korset skal strekke seg ut til sidene begge to tredjedeler av flaggets bredde. En godt utformet utgave av det norske flagget, vil garantert få blikkene til å trekke seg mot seg på en dag som 17 mai flagg.

Feiring av 17 mai flagg

mai er en feiring av Norges selvstendighet og selvstyre. Det er en tid for å vise stolthet over landets historie og kultur. Mange går i tog i de store byene eller i skoletoget i de mindre byene og tettstedene. På andre steder er det vanlig med 17 mai flagg-taler og arrangementer som minner om vår nasjons historie og viktige personer. Uansett hva som skjer på den store dagen, skal alltid det norske flagget være sentralt i feiringen.

Norges flagg symboliserer alt det som gjør Norge til landet det er. Med sitt skinnende røde, gule og blå mønster, har det blitt en viktig del av vår felles identitet og kultur. På 17 mai flagg vi ikke bare for å markere vår egen nasjonaldag, men også for å vise verden vår stolthet og kjærlighet til dette vakre landet vi er så heldige å kalle hjemme. La flagget vaie høyt og stolt på 17 mai flagg, og feire Norge med all den glede og entusiasme det fortjener!